![](https://static.wixstatic.com/media/d04cd3_84baea7d7e514c6eb3a2e6c79346e025~mv2.jpeg/v1/fill/w_980,h_651,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/d04cd3_84baea7d7e514c6eb3a2e6c79346e025~mv2.jpeg)
Το σέλερι ανήκει στην οικογένεια του μαϊντανού και του καρότου. Έχει μακριά, χυμώδη κοτσάνια που αναπτύσσονται σφιχτά γύρω από ένα κεντρικό κορμό. Τα κοτσάνια στενεύουν σε φύλλα που μοιάζουν με φύλλα σέλινου, μόνο πιο μεγάλα. Το χρώμα του ποικίλει από σκούρο έως ανοιχτό πράσινο και συνήθως όσο πιο σκούρα τα κοτσάνια, τόσο πιο δυνατή είναι η γεύση τους. Το σέλερι είναι πολύ τραγανό και χυμώδες, με έντονη, ξεχωριστή γεύση.
Πώς να Επιλέξετε Σέλερι:
Πάντα να διαλέγετε σέλερι που είναι σφιχτό, τραγανό και σφιχτό στο κέντρο του. Τα φύλλα πρέπει να είναι σκούρα πράσινα και φρέσκα.
Πώς να Χρησιμοποιείτε το Σέλερι:
Το σέλερι προέρχεται από την Μεσόγειο και το χρησιμοποιούσαν συχνά οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι όχι μόνο για την πλούσια γεύση του αλλά και ως θεραπεία για διάφορες ασθένειες. Είναι παράξενο ότι σήμερα δεν είναι τόσο γνωστό στους Έλληνες.
Χάρη στην έντονη γεύση του, το σέλερι χρησιμοποιείται σε σούπες και γεύματα για να αναβαθμίσει τη γεύση διαφόρων πιάτων. Το σέλερι είναι εξαιρετικά νόστιμο και χυμώδες. Γι' αυτό μπορεί εύκολα να καταναλωθεί ωμό ως υγιεινό σνακ ή να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες. Συχνά χρησιμοποιείται ως βάση για ζωμούς, αναμειγνύεται σε σούπες ή το σιγολιώνουμε στο βούτυρο. Είναι επίσης μια εξαιρετική προσθήκη σε διάφορα stir fry κινέζικης κουζίνας.
Είναι το Σέλερι Καλό για την Υγεία σας;
Το σέλερι είναι γεμάτο θρεπτικές ουσίες. Είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Κ. Κάνει για την υγεία σας περισσότερα από ό,τι θα μπορούσατε να φανταστείτε. Συμβάλλει στην καρδιαγγειακή τόνωση, μειώνει την αρτηριακή πίεση και ακόμη βοηθά στην απώλεια βάρους.
Κάποιες Συμβουλές:
Παρόλο που τα φύλλα του σελέρι συχνά πετιούνται, είναι μια εξαιρετική ύλη για να ενισχύσετε τη γεύση διαφόρων πιάτων. Ένα πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι συχνά τα εξωτερικά φύλλα είναι σκληρά. Η γεύση τους είναι επίσης εντονότερη και συχνά πικρή. Γι' αυτό τα φύλλα αυτά είναι καλύτερα να χρησιμοποιούνται σε κοτσάνια και σε μικρή ποσότητα, καθώς μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τη γεύση του τελικού πιάτου. Τα εσωτερικά φύλλα, από την άλλη, είναι πιο τρυφερά και λεπτά στη γεύση. Γι' αυτό, σας συνιστούμε να χρησιμοποιείτε αυτά τα φύλλα στις σαλάτες σας ή ως γαρνιτούρα σε σούπες ή γεύματα.
Το Σέλερι μας στο LiveLeaves:
Στα LiveLeaves, αγαπάμε το σέλερι για όλους τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω. Καθώς εργαζόμαστε με απαιτητικούς πελάτες που χρησιμοποιούν το σέλερι μας για να αναβαθμίσουν ειδικά τη γεύση των συνταγών τους, συχνά προτείνουμε νεαρό σέλερι. Ενώ τα κοτσάνια είναι λεπτά και όχι πολύ κρεατώδη, η γεύση τους είναι εξαιρετικά έντονη και ιδανική για κρέατα και ψάρια. Τα φύλλα είναι πολύ τρυφερά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ωμά σε σαλάτες και γαρνιτούρες.
Χρυσή Συμβουλή για να Πάτε τη Σαλάτα σας στο Επόμενο Επίπεδο:
Στα LiveLeaves, σας προτείνουμε ιδιαίτερα το σέλερι μας ως ένα από τα στάνταρ συστατικά για την καθημερινή σας σαλάτα. Είναι πολύ νόστιμο και τρυφερό, προσφέροντας μια εξαιρετική πινελιά στην πράσινη σαλάτα σας. Τα δικά μας φύλλα σέλερι δίνουν έναν εκλεπτυσμένο και διακριτικό τόνο στη γεύση της σαλάτας σας - όλοι θα σας ρωτήσουν τί την κάνει τόσο νόστιμη!
Χρειάζεστε μια Ιδέα;
Λοιπόν, προτείνουμε να δοκιμάσετε την πολύ απλή μας σαλάτα με σέσκουλα και σέλερι. Για αυτήν τη συνταγή, θα χρειαστείτε:
- Πράσινα σέσκουλα (κομμένα λεπτά)
- Φύλλα νεαρού σέλερι (μια χούφτα - λεπτοκομμένα)
- Φρέσκα κρεμμύδια (όσα επιθυμείτε)
- Πορτοκάλι (1 ή 2 ανάλογα με το μέγεθος της σαλάτας σας, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κύβους ή λεπτές φέτες)
- Ελιές (προαιρετικές)
- Ολόκληρο σουσάμι (προαιρετικό)
Προσθέστε όλα αυτά τα συστατικά σε ένα μπολ και φτιάξτε ένα όμορφο dressing με:
- Λεμόνι (μισό ή ένα, αν η σαλάτα σας είναι μεγάλη)
- Παρθένο ελαιόλαδο (3 κουταλιές σούπας)
- Ταχίνι (μισό κουταλάκι του γλυκού)
- Αλάτι και πιπέρι
Ανακατέψτε αυτά τα συστατικά με ένα σύρμα και ρίξτε το μείγμα πάνω στη σαλάτα σας. Αν δεν σας αρέσουν το λεμόνι ή το ταχίνι, μπορείτε απλά να φτιάξετε ένα απλό βινεγκρέτ και να απολαύσετε αυτήν τη σαλάτα!